Steins;Gate Recenzie

Steins;Gate Recenzie

Ador conceptul de călătorie în timp, pentru mine este unul dintre cele mai fascinante și acaparante idei din istorie, în pofida faptului că mă declar un sceptic convins în multe privințe. Semne de a-mi înceta chiar și extrem de vag setea de a dori și de a cunoaște lucruri ce aparent nu se pot întâmpla vreodată sunt, au fost și vor fi pentru totdeauna inexistente. Având în vedere multitudinea de cărți și filme care tratează acest subiect într-o mai mare mare sau mai mică măsură și pe care totodată am putut să le urmăresc, îmi dau permisiunea să vă destăinuiesc fără ezitare că o poveste încă și mai interesantă, complexă și extrem de captivantă care mi-a fost dat s-o văd o prezintă Steins;Gate. Acesta din urmă este o adaptare al unui așa-zis „roman vizual” cu același nume, realizat de 5pb și Nitroplus – cu alte cuvinte nu își are rădăcinile în manga. Seria anime a fost produsă de White Fox ajungând în Japonia pe data de 6 Aprilie 2011 și mai apoi licențiată în America de Nord de Funimation.
Steins;Gate se încadrează perfect genului thriller – sci-fi care ține în suspans privitorul, îl șochează în moduri ce te pot lăsa fără cuvinte și îi înfiripă o afecțiune tot mai mare pentru protagoniștii ce evoluează treptat de la un episod la altul.

POVESTEA

Modul de funcționare inedit al călătoriei în timp pare a fi premisa principală a anime-ului, având chiar diverse referințe la teorii, grupuri și oameni reali. În ciuda realismului, dă peste cap regulile de bun simț ale logicii și se lipsește cu desăvârșire de normele firești, adoptând cu totul o pseudoștiință. Singura parte deranjantă din debutul seriei de care mulți s-au plâns este ritmul extrem de lent în care putem înțelege evenimentele alerte ce s-au petrecut cu exactitate în cel dintâi episod, dar consider că problema se rezolvă imediat, fără să dăm peste alte impedimente. Întreaga acțiune se petrece în orașul Akihabara din Japonia, unde Rintarou Okabe a.k.a. Okarin se autoproclamă un „om de știință nebun” care este convins că o organizație științifică internațională numită SERN conspiră pentru a remodela lumea în funcție de propriile interese. Alături de prietenul său hacker Hashida „Daru” Itaru creează din întâmplare un gadget capabil să trimită mesaje în trecut. Descoperirea și experimentarea acestui dispozitiv devine catalizatorul de alterări fundamentale asupra prezentului și aparent Okabe este singurul complet conștient de modificările survenite datorită unei așa-zise aptitudini „Reading Steiner” ce are capacitatea de a păstra memoriile din celelalte linii temporale ale timpului nealterate. Uitând de consecințele acțiunilor lor , Rintarou și toți cei ce au utilizat acest echipament au ajuns la crearea unor modificări în axa timpului de proporții grave, devastatoare. Spre final, unicul scop al protagonistului este să găsească cu orice preț o modalitate de a reveni cât mai aproape posibil de evenimentele inițiale, în scopul de a-și salva membrii prețioși ai laboratorului său.

Pe larg, Steins:Gate este un anime uimitor din toate punctele de vedere. Povestea bine pusă la punct cu un set variat de personaje care manifestă un progres gradat în privința evoluției pe plan moral; Scenariul la o primă vedere fugitivă figurează drept ciudat, întortocheat și greu de înțeles pe alocuri, cu epicentrul fixat pe eroul nostru, dar fără să neglijeze absolut deloc restul personajelor, unice în mare parte, cu o intrigă complexă și foarte bine executată, care de asemenea se găsesc cruciale pentru continuitatea și savoarea seriei. Fiecare episod este dotat cu numeroase detalii în cazul în care până și cele mai neînsemnate obiecte, evenimente sau bucățele de dialog se dovedesc importante. Ca urmare, acesta este unul dintre acele anime-uri care necesită o atenție maximă din partea oricărui telespectator în fiecare moment pentru a nu pierde firul logic al desfășurării evenimentelor. Pentru o serie anime de doar douăzeci și patru de episoade, s-au dezvoltat în mod armonios toate calitățile necesare oricărei producții de succes cu totul inovatoare – inteligența, umorul, acțiunea. dragostea, toate conturate într-o poveste fantastică. Primele 11 episoade se pot simți într-adevăr ca aproape douăzeci pentru unii, chiar dacă discutăm despre un thriller, însă din experiență proprie vă pot destăinui că, dacă aveți răbdare și priviți totul cu alți ochi, începând cu episodul 12 veți fi cu siguranță răsplătiți cum se cuvine, fiindcă anime-ul are ce să vă ofere din plin.
Steins;Gate nu se bazează pe răsturnări de situație ieftine sau pe o acțiune continuă în scopul de a crea o experiență de nituire asupra publicului său, ci este atent artizanată, construind treptat momentele cele mai șocante și pline de substrat ale seriei, continuând mai apoi în aceeași manieră „distructivă” cu un ritm ceva mai alert spre rezolvarea problemei create, deși nu fără consecințe de natură psihologică și cu cicatrici emoționale irevocabile.

Personajele

 

[​IMG]

În primele două episoade sunt introduse toate personajele principale: Okabe “Okarin” Rintarou – grijuliu, un autoprocmalat om de știință nebun, de altfel infantil; Mayuri “Mayushi” Shiina – dulce și inocentă, designer de costume cosplay și prieten din copilărie al protagonistului; Kurisu Makise – o persoană cu capul pe umeri, rațională, ușor nesigură, un geniu de știință echilibrat; Itaru “Daru” Hashida – un hacker desăvârșit, prieten apropiat al lui Okabe și Mayuri; Moeka Kiryu – fata ciudată și anti-socială care nu se poate suporta despărțită de telefonul ei; Ruka “Rukako” Urushibara – cel mai dubios personaj; Faris Nyannyan – chelneriță la o cafenea și prieten al lui Mayuri și Okabe; Suzuha Amane – o persoană lipsită de griji, lucrând part-time pentru domnul Braun. Vă pot garanta că totul ia o întorsătură aparte de-a lungul anime-ului, iar fiecare personaj se dovedește a fi cel puțin mai mult decât lasă să se poată observa la prima vedere.
În timp ce anumite personaje primesc în mod natural mai multă atenție ca urmare a evenimentelor viitoare ce se produc, tuturor li se acordă suficientă atenție pentru a fi percepute ca persoane cu drepturi depline, identificabile și distinse în ochii telespectatorilor. Cu toate acestea, pentru cei care se impiedică să le judece rapid se pot mulțumi cu o lovitură unică, oferindu-le trăsătura distinsă de „ciudățenie” și întorcându-se dezamăgiți de propria lor dezlănțuire nefondată.
De exemplu, o parte din motivul pentru care personajul principal se autoproclama un om de știință nebun și foțează un râs malefic, pretinzând constant că vorbește la telefon despre un așa-zis agent trimis după el de „Organizație” se datorează prietenilor ce-i permit comportamentul copilăresc sau având baza chiar în reciprocitatea activă în unele cazuri. Pe de altă parte, această caracteristică a seriei prezintă o descriere realistă a prietenilor și cum o ciudățenie este adesea acceptată de către cei care se bucură de compania celuilalt. Este important de reținut că acest lucru nu se face pur și simplu de dragul de a fi „altfel”, ci de dragul de a nuanță o prezentare onestă și autentică a felului în care sunt oamenii cu adevărat – nu numai atunci când apar drept „obișnuiți”, ci și atunci când își lasă garda suficient încât să fie pur și simplu ei înșiși.
Cum este dificil să se ajungă la un consens general în acest sens, voi lăsa libertatea să decidă modul de interpretare al acestora și totodată interpretarea acestor rânduri.

Animația

 

[​IMG]

Nu este demnă de anul în care s-a produs. Cu siguranță foarte interesantă, dar nu unică, prefer mai mult arta prezentată în romanul vizual, sincer, și nu o spun doar de dragul de a-i oferi un punct în defavoarea sa, ci pur și simplu aspectul general al anime-ului lasă de dorit. În ciuda luminii introduse pe alocuri, totul prezintă un întuneric profund. Ori de câte ori orașul este descris, culorile aproape șterpe și lipsa muzicii de fundal predomină, iar în câteva momente tăcerea se rupe doar datorită sunetului oferit de greieri. Această metodă de amestecare a prezentului cu evenimentele viitoare adaugă stării de spirit a privitorului un efect sumbru și nemeritat. În schimb, nimic de condamnat. Cu toate acestea, orașul în primă instanță se prezintă vibrant și plin de viață. Reușește să reflecte în mod plăcut așezarea reală din Japonia, oferindu-ți o gură de aer proaspăt până și în mediul animat. Totul este foarte detaliat, de la reflecțile din balțile mici de pe strada până la detaliile lumii modificate odată cu călătoria în timp, fiindcă lucrurile se schimbă radical cu fiecare călătorie, dispar clădiri, apar altele noi, în general întreaga atmosferă a orașului se transformă instantaneu și totul ni se demonstrează chiar din primele momente ale anime-ului, atunci când Okabe se găsește în fața unui vacarm de nedescris ca mai apoi totul să dispară în negura timpului ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Coloana sonoră

Opening-ul anime-ului este “Hacking to the Gate” de Kanako Itou. Sunetul pare a fi destul de impresionant, în spiritul acțiunii și poveștii descrise de-a lungul episoadelor. Vorbește despre călătoria în timp și despre destin care conturează perfect în doar câteva versuri tema principală. Ending-ul este “Toki Tsukasadoru Juuni no Meiyaku” de Yui Sakakibara, descriind în mare măsură ceea ce dorește și op-ul, în schimb cuprinde totul sub o altă formă.
În ceea ce privește coloana sonoră propriu-zisă, aceasta este rar întâlnită. De cele mai multe ori, anime-ul se bazează pur și simplu pe dialogurile personajelor pline de substanță și vioiciune pentru a umple golul oferit de lipsa acesteia. Singura dată când se utilizează muzica este pentru a spori atmosfera stranie din jurul evenimentelor sau al informaților bizare. Cu toate acestea, acolo unde e, se dovedește fantastică, mult mai bine alcătuită față de cea din romanul vizual, de o mai bună calitate și cu unul dintre cele mai frumoase opening-uri create vreodată, dar nu memorabil din păcate. Despre voci, acestea sunt alese perfect în varianta originală, dublajul îți va lasă ca de obicei un gust amar. Cred că japonezii vor face întotdeauna o treabă mult mai bună în această privință, sunetele exprimate în japoneză am simțit că se potrivesc perfect personajelor.

Filmul

 

[​IMG]

*EXISTĂ SPOILERE

De data aceasta, mai mult ca niciodată, totul este axat în întregime pe caractere. Acțiunea din Steins;Gate: Fuka Ryōiki no Déjà vu are loc la un an după evenimentele din seria anime. Kurisu Makise a revenit în Japonia după o absență de un an. Rintaro Okabe, după ce le-a salvat cu succes atât pe Mayuri Shiina cât și pe Kurisu Makise de la o moarte sigură, este încă bântuit de amintirile a ceea ce s-a întâmplat în linia temporală Alpha și de ceea ce s-ar fi putut întâmpla și în aceasta. Se simt puternicele efecte secundare de a merge după bunul plac prin variatele linii temporale ale lumii cu amintirile intacte, devenind din ce în ce mai instabile și sfârșind prin a ieși complet din axa timpului, mai exact – ștergerea existenței lui Okabe, lăsând-o pe Kurisu doar cu un vag sentiment de déjà vu și cu voința de a găsi cumva o modalitate de a-l aduce înapoi pe cel uitat.
Dacă ați urmărit anime-ul sau chiar jucat jocul original, nu aveți nici un fel de scuză pentru a nu vedea acest film atunci când vă este pus la dispoziție. Acțiunea continuă în aceeași manieră firească cu care v-ar fi obișnuit povestea complexă a Steins Gate-ului, făcându-vă să gândiți și să simțiți lucrurile împreună cu personajele. De asemenea, rolul lui Kurisu Makise din acest film a fost remarcabil, concentrându-se extrem de mult pe partea emoțională și prezentându-ne imaginea unei persoane capabile de a sparge barierele lumii și ale timpului doar pentru a revedea o persoană prețioasă.


Finalul
În cele din urmă, Steins;Gate se dovedește a fi povestea unui bărbat forțat să facă o alegere imposibilă. Okabe nu numai că trebuie să aleagă între cele două femei pe care le iubește, dar, de asemenea,se vede nevoit să decidă el însuși care dintre ele are dreptul să trăiască în timp ce cealaltă să moară. Rezultatul la care a ajuns este pur și înțelept, o încercarea disperată de a găsi o cale în jurul căreia să poată face alegerea potrivită, o portiță de scăpare ce le permite să trăiască deopotrivă. În cele din urmă însă, eșuează, iar ultima sa alegere reprezintă sfârșitul vieții uneia dintre cele două femei. Finalul ne apare așadar ca unul dintre cele mai frumoase tragedii povestite vreodată, ce garantează emoționarea și celor mai puternice și implacabile inimi prin sentimentele născute odată cu înaintarea în serie și atașarea emoțională survenită odată cu aceasta. Desigur, acest lucru nu este decât o mică degajare de la adevarata natură a finalului, fiindcă după ce alege și, implicit, persoana respectivă moare, eroul nostru dă peste portița de scăpare care îl ajută să salveze și femeia pe care a sacrificat-o. Cu toate acestea, în încercarea de a avea atât un final tragic cât și unul fericit, cel de mai înainte pierde foarte mult din puterea emoțională revarsată spre privitor, rămânând pe veci umbrit de soarta fericită cu care conclude întreaga serie.

Mai jos aveți o serie de idei absolut neoficiale și presupuse surse de inspirație(ATENȚIE! SPOILERE):

1.Gânduri aleatoare – o interpretare alternativă
Este Steins;Gate într-adevăr povestea unui om care inventează accidental călătoria în timp sau este, în schimb, povestea unui schizofrenic paranoic care are o cădere psihică?
Okabe are mai mult de câteva simptome de schizofrenie: El vorbește cu oameni imaginari la telefon și în mod constant despre o organizație secretă care doar el o poate învinge. Înainte de începerea poveștii, nu are nici un sprijin familial și exact doi prieteni – dintre care una se găsește în mare parte în imposibilitatea de a înțelege lumea din jurul ei.
Poate că în loc de o poveste de călătorit în timp, Okabe a cunoscut o cădere psihică la descoperirea corpului neînsuflețit al lui Kurisu din primul episod. Astfel, mintea lui a scăpat într-o lume făurită de propria sa creație, unde nu numai că fata nu a murit, dar, de asemenea, a fost prietenul și confidentul său. Apoi, încet, dar sigur, el a construit această fantezie într-o lume de vis în mintea sa, unde se lupta cu o organizație secretă ce dorea dominația lumii, precum fosta sa iluzie – alături de o distribuție tot mai mare de prieteni și aliați.
Ridicol, nu-i așa? Da, exact același lucru mi-am spus și eu, însă nu cred că stric ceva prin a vă dezvălui un unghi nou de privire a evenimentelor, în ciuda faptului că e o idee imatură și lipsită de substrat…

2. Posibile surse de inspirație
Anime-ul are o poveste uimitoare și s-ar putea să vă întrebați de unde au obținut scriitorii ideile lor. Multe dintre temele principale sunt inspirate din povești celebre de călătorie în timp, produse cu mult înainte de romanul vizual, ca de exemplu „Thrice Upon a Time” – roman science-fiction publicat în 1980 și scris de James P. Hogan. Povestea se conturează în jurul unei mașini care poate trimite mesaje în trecut. Există o limită de cât de multe caractere pot fi trimise cu fiecare mail, similar ideii din anime. În Steins;Gate, Okabe a fost nevoit să facă un salt în timp de mai multe ori pentru a obține o trecere într-un trecut mai îndepărtat (datorită unor restricții de ordin tehnic), iar protagonistul acestui roman, Murdoch Ross, se află, de asemenea, în aceeași situație. Tema romanului este identică cu cea a anime-ului Steins;Gate, ambele având la bază mai degrabă trimiterea mesajelor în trecut și/sau primirea altora din viitor decât a obiectelor fizice prin timp. Un scurt rezumat:
Este uimitor cum bunicul genial Murdoch Ross inventează o mașină care îi poate trimite mesaje propriei persoane în trecut sau în viitor. Dar atunci când semnele încep să sosească fără să fie trimise, Murdoch realizează că fiecare acțiune pe care o face schimbă complet viitorul care urma să fie… și că lumea în care trăiește a fost deja modificată!
În continuare,”Legion of Time” este un alt roman scris de data aceasta în 1938 de Jack Williamson. Un eveniment creează două lumi paralele, una în care există prințesa de culoare albă a Jonbar-ului (Mayuri), iar cealaltă, prințesa de culoare roșie al Gyronchi-ului (Kurisu). Romanul a avut, de asemenea, prima poveste referitoare la călătoria în timp pentru a dezvolta teoria lumii paralele, și modul în care aceste lumi converg și diverg la un anumit moment în timp. Steins;Gate adoptă de altfel ideea de convergență / divergență a lumii.
Alte romane includ „Minus Zero” de Hirose Shoukichi unde ideea originală a protagonistului trece printr-o buclă infinită în timp.
Scriitorul Steins;Gate a menționat, de asemenea, motivul pentru care John Titor a fost Suzuha (o fată). Ideea a venit de la clasica poveste Japoneză „The Girl Who Leapt Through Time”. Suzuha fiind într-adevăr o fată care a trecut prin timp pentru a-l ajuta Okabe.

3. Logo-ul

Există înțelesuri ascunse în spatele logo-ului.
Primul lucru pe care s-ar putea să-l observați este litera i în “Steins” și numerele 0.571024 , iar înțelesul acestuia va fi explicat pe îndelete în anime dacă sunteți atenți.
Dacă nu v-ați dat seama încă, 0.571024 sunt numerele de divergență pentru linia lumii alpha, imediat după ce Okabe trimite primul D-mail. Asta nu e tot, litera i are forma numărului 1 și punctul de mai sus este de fapt un punct zecimal.Există de asemenea un număr 0 invizibilil în punctul de pe i. Puteți vedea, de asemenea, un “4” și un “8”, pe literele N și S, iar numerele cinci, nouă și șase sunt ascunse în cuvântul GATE.
Punerea numerelor împreună are scopul de a realiza 1.048596. Acesta este un alt număr de divergență. Dacă numerele de divergență 0.571024 au reprezentat începutul aventurii (linia alpha), atunci 1.048596 este numărul de divergență a lumii în momentul în care povestea se termină. Dacă nu ați terminat vizionarea seria încă, să păstrați numărul în minte până când este descoperit.

El. Psy. Congroo.
Verdict final
Animația:9/10 – Nu este cea mai bună a acestui an, o mulțime de scene au fost ascunse în umbră, dar trebuie să recunosc că cei de la White Fox nu sunt prea răi, conturând o animație splendidă în momentele potrivite și scenele-cheie ale seriei.
Povestea: 10/10 – Absolut genială, în mod cert cea mai bună și originală cel puțin din 2011. Steins;Gate acordă atenție detaliilor până și celor mai nesemnificative elemente. Te lasă cu multe indicii pentru a le pune cap la cap doar pentru a afla că ceva complet diferit s-a întâmplat de fapt, iar doza de comedie rămâne echilibrată, conturându-se drama și chiar romantismul foarte bine. Un ceas spart în acest anime îți trezește sentimente uimitoare.
Coloana sonoră: 8/10 – Nu a fost memorabilă. dar muzica știe cu adevărat cum să facă o scenă mai puternică atunci când îi va sosi timpul.
Personajele: 10/10 – Acestea servesc un rol central și vital seriei, chiar și cele precum Daru.
Impresie personală 10/10 – Steins;Gate a devenit pentru mine unul dintre cele mai îndrăgite anime-uri din toate timpurile, știind întotdeauna când să ia în serios lucrurile și când să facă o pauză, abordând o temă cu totul ieșită din comun și originală în mediul animaților japoneze, oferindu-mi în mare parte absolut tot ceea ce doream să văd de la un anime și chiar ceva în plus.

Recenzie de Shishio Makoto :Shinobi Fansub.

  • Istoria Anime

    Ca mediu vizual, anime-ul tinde spre stilurile vizuale ce pot varia de la artist la artist sau studio ... =>Continuarea
  • Categorii