Kill la Kill Recenzie

[​IMG]

„Frica este libertate! Subjugare este eliberare! Contradicția este adevăr! Aceasta este realitatea acestei lumi!” – Kiryuuin Satsuki

1.Informații generale
Kill la Kill ( キルラキルKiru ra Kiru ) este un anime produs de către studio TRIGGER între 3 octombrie 2013 și 27 martie 2014, reprezentând prima opera televizivă a studioului din care fac parte și regizorul Hiroyuki Imaishi împreună cu scenaristul Kazuki Nakashima, ambii colaborând în trecut la realizarea a Tengen Toppa: Gurren Lagann, anime care a impresionat publicul din întreaga lume. Seria cuprinde 24 de episoade plus un OVA care urmează să fie lansat la data de 3 septembrie 2014.

2.Povestea
Acțiunea se desfașoară într-un Tokyo fictiv, mai exact în cadrul Academiei Honnouji, bazată pe un regim de tip totalitar în fruntea căruia se află Kiryuuin Satsuki, ajutată de consiliul studenților. La baza sistemului organizat de aceasta se afla uniformele Goku, ținute care oferă celor care le poartă puteri supraomenești datorită fibrelor vitale și sunt clasificate în baza stelelor ( de la o stea până la trei stele ). Protagonista seriei, Matoi Ryuko se transferă la acest liceu pentru a afla mai multe detalii despre moartea tatălui, Matoi Isshin, având ca singur indiciu jumătate dintr-o sabie-foarfecă. Eșuând în încercarea de a stoarce informații de la Kiryuuin Satsuki ( și încasând o bătaie zdravănă ), aceasta se întoarce la ceea ce a rămas din casa părintească unde găsește o uniformă cu totul și cu totul specială. Această uniformă, numită de către protagonistă Senketsu ( Sânge proaspăt ) este formată in totalitate din fibre vitale, oferind lui Ryuko, în schimbul sângelui ei, o putere incredibilă, putere cu care provoacă la luptă întregul sistem construit de Kiryuuin Satsuki pentru a afla informații.Pe parcursul acestor bătălii, povestea va continua sa evolueze, să progreseze într-un continuu climax plin de răsturnări de situație si de noi mistere, ajungând la apogeu în cursul luptei care va decide soarta întregii omeniri.

*SPOILER ALERT*
În aceste spoilere găsiți părerile mele despre anumite lucruri​
 

[box type=”info”] Povestea nu este punctul forte al seriei în ciuda faptului că este destul de originală ( hei, haine extraterestre, pe bune ?! ). Dezvoltarea personajelor secundare aproape ca nu există, însăși Kiryuuin Satsuki se schimbă total in decurs de câteva episoade, având o dezvoltare irațional de rapidă. Să nu mai amintim de personaje precum Mikisugi Aikuro și Kinagase Tsumugu, care deși au avut un început extrem de promițător, Mikisugi prin capacitatea lui de a se infiltra în cadrul academiei părea ca este mult mai important decât a fost, iar Tsumugu prin trecutul lui despre care aflăm extrem de puțin și care pare nici să nu mai conteze la un moment dat, devin pur si simplu personaje de fundal. Mi s-a părut totul mult prea rapid, până și schimbarea obiectivului: la începutul seriei totul se baza pe raportul dintre Ryuko si Satsuki, părea ca aceea avea să fie lupta finală, însă deodată apare Kiryuuin Ragyo, REVOCS, Harime Nui și dau peste cap totul. Repet: nu spun că povestea a fost varză, spun doar ca a fost parcă un pic prea grabită. Dacă o lăsau puțin mai usor probabil își dădeau seama și de problemele la nivel de personaje pe care le-au avut. [/box]

3.Personaje

– Matoi Ryuko
În vârstă de 17 ani, Matoi Ryuko caută cu înverșunare asasinul tatălui ei, fiind dispusă la orice sacrificiu, chiar si acela de a purta o uniformă care se hrănește cu propriul ei sânge. Este o fire foarte directă, care de fiecare dată spune lucrurilor pe nume, indiferent de situația în care se află. Desigur, pe parcursul seriei va avea momente în care își va pierde cumpătul, momente în care va pierde cu totul controlul asupra propriilor acțiuni, va comite extrem de multe greșeli, însă toate acestea o ajută sa evolueze, sa aibă o creștere din punct de vedere psihologic, să realizeze ceea ce e cu adevărat important pentru ea.

[box type=”bio”] Singurul lucru care m-a deranjat în dezvoltarea lui Ryuko este că a primit mai mereu un power-up, chiar și când acțiunile ei erau iraționale, prin simplul motiv că devea mai bună prietenă cu Senketsu. Ok, pentru a se sincroniza aveau nevoie să aibă încredere unul in celălalt, însă la un moment dat am avut chiar si senzația că Ryuko voia să se împrietenească mai mult cu Senketsu numai pentru a avea mai multă putere. Desigur, în ultimul episod se vede iubirea ei față de el, dar tot am avut senzația asta. În rest, per total, mi-a plăcut a fost destul de bun ca personaj principal.[/box]


-Senketsu

Uniforma lui Ryuko, Senketsu este dotat de o minte proprie, independentă de cea a persoanei care îl poartă. Nu își aminteste nimic despre propriul trecut, însă se va demonstra cel mai puternic aliat și prieten al lui Ryuko. Acesta va avea și funcția unei voci a rațiunii în momentele în care protagonista își pierde cumpătul.

-Kiryuuin Satsuki
Satsuki este obsedată de controlul său asupra celor ce o înconjoară, privind întotdeauna persoanele cu o aroganță extremă, impunând propriul punct de vedere, crezând întotdeauna că propriile idealuri sunt adevărurile vieții. Este un personaj extrem de misterios, care incearcă întotdeauna să își demonstreze superioritatea în orice mod posibil. O altă caracteristică este încăpățânarea de care dă dovadă pe toată durata seriei, ajungând chiar si în situația de a-și risca viața pentru idealurile sale ( pe care, apropo, le descoperim după aproximativ 17 episoade, cool huh? ).

[box type=”info”] Cum am zis și mai devreme, nu mi-a plăcut dezvoltarea rapidă pe care a avut-o pe durata ultimelor episoade, mi s-a părut forțată, marea Satsuki Kiryuuin sa spună că acțiunile ei cu 10 episoade în urmă erau greșite și că nu a procedat corect !? Chiar și faptul ca la sfârșit ne-o arată cu părul scurt dovedește o schimbare enormă față de cum era pe durata a mai bine de jumătate de sezon.[/box]

Mako Mankanshoku
Mako este colega de bancă al lui Ryuko și, treptat, devine cea mai bună prietenă al protagnistei ( nu că ar mai avea prietene, dar nah! ). Deși rolul său nu este fundamental în dezvoltarea seriei, aceasta devine extrem de importantă in dezvoltarea lui Ryuko, având rolul de a-i da puterea de care are nevoie pentru a merge mai departe. Aceasta se ocupa și de aspectul comic al seriei, oferind multe momente hazlii care ne permite să ne tragem sufletul după cantitatea de adrenalina injectată de Kill la Kill.


4.Animația
Per total animația este punctul forte al seriei, deși alternează episoade care au o animație extrem de bună cu episoade în care aceasta lasă mult de dorit ( un bun exemplu este episodul 4, însă se găsesc aceste probleme și în alte episoade ). Desigur, studio TRIGGER este nou, probabil nu au la dispoziție aceleași fonduri pe care le-au avut când lucrau la GAINAX, fonduri cu care au realizat o animație destul de bună pentru Tengen Toppa: Gurren Lagann,deci cu siguranță sunt capabili de lucruri mărețe. Scenele de luptă însă sunt animate, din fericire, destul de bine. Totodată nu pot sa ignor cantitatea enormă de fanservice pe care această serie o oferă: în fiecare episod ( și nu exagerez ) avem minim unul dintre aceste momente extrem de erotice. Ok, deșl spre deosebire de multe serii oferă fanservice pentru ambele sexuri, acest lucru tot nu compensează faptul ca e exagerat. Am ajuns să mă întreb dacă nu cumva obiectivul principal al seriei este chiar acesta și restul să fie de umplutură, ceea ce nu sună chiar atât de departe de adevăr.

5.Coloana sonoră
Nu am de ce să mă plâng din acest punct de vedere, toate soundtrack-urile sunt extrem de plăcute și introduse la momentul potrivit. Desigur, o să cântați pentru ceva timp „Don’t lose your way” ca nebunii prin casă însă va trece la un moment dat. Toate ost-urile ( ost = original soundtrack ) dedicate personajelor sunt printre cele mai frumoase, iar dintre acestea mi-a plăcut nespus de mult Blumenkranz, dedicată lui Kiryuuin Ragyo. Opening-urile și ending-urile sunt oarecum neglijate de măreția ost-urilor, însă ambele opening-uri au fost plăcute și animate destul de bine, nu am nimic de criticat la acest capitol.

6.Verdict final
În ciuda problemelor pe care le are, Kill la Kill nu este o serie care trebuie neglijată, este extrem de distractivă, are momente extrem de bune, atuul ei fiind ploaia de adrenalină și emoții care reușește sa o transmită.

Poveste: 7.5/10
Personaje: 8/10
Animație: 9/10
Coloana sonoră: 9/10
Plăcere personală: 8.5/10
Total: 8.4/10

 Recenzie facuta de blacknight de pe ShinobiFansub.

  • Istoria Anime

    Ca mediu vizual, anime-ul tinde spre stilurile vizuale ce pot varia de la artist la artist sau studio ... =>Continuarea
  • Categorii